Wat zijn Cannabinoïden?

Wat zijn cannabinoïden?

Cannabinoïden zijn een klasse van chemische stoffen, die van nature aanwezig zijn in alle planten van het cannabis geslacht. Deze stofjes zijn aanwezig in alle hennep- en wietplanten, maar ook in ieder mens en dier. De cannabinoïden hebben vele gezondheidsbevorderende eigenschappen. Ze hebben de kracht het lichaam te beïnvloeden door een wisselwerking met specifieke receptoren die, overal in het lichaam maar, vooral in de hersenen en het immuunsysteem voorkomen.

De hersenen en het ruggenmerg behoren tot het centrale zenuwstelsel, terwijl het perifere zenuwstelsel alle zenuwen bevat die buiten het centrale stelsel liggen. Ieder mens beschikt over ruim 100 miljard van deze neuronen, waarvan het merendeel zich in de hersenen bevindt. Deze cellen zorgen voor de verwerking van alle signalen.

De antennes in uw hersenen

De receptoren, dit zijn kleine antennes die alle signalen opvangen, bevinden zich op de cellen en geven de input door aan de hersenen. Ze zorgen ervoor dat de communicatie tussen cellen en omgeving optimaal verloopt. Nadat een receptor een signaal heeft ontvangen wordt dit door de cel naar de juiste plek geleid, waarna er een reactie ontstaat.

Bepaalde cannabinoïden kunnen, na binding met een specifieke receptor, invloed uitoefenen op allerlei reacties in uw lichaam. Het immuunsysteem stimuleren zou zo’n actie kunnen zijn. Van de ruim 500 verschillende verbindingen, die in cannabis aanwezig zijn, worden er minstens 100 tot de cannabinoïde gerekend. De meestbekende verbinding is THC: delta-negen-tetrahydrocannabinol. Dit proces is beroemd vanwege de psychoactieve impact die het teweeg brengt. Een ander zeer belangrijk component is cannabidiol, afgekort: CBD. Dit bestanddeel, dat zich in alle producten van CBDoilandseeds.nl​​ bevindt, wordt de laatste tijd steeds intenser door wetenschappers bestudeerd.

Verschillende soorten cannabinoïden

Om de gezondheidsvoordelen van de stof cannabis beter te begrijpen kijken we naar de oorsprong. De klasse cannabinoïden kunt u onderscheiden in drie groepen:

  1. Fytocannabinoïden, deze plantaardig;
  2. Endocannabinoïden, die lichaamseigen zijn;
  3. Synthetische cannabinoïden, die in het laboratorium worden gecreëerd.

De eerste groep bestaat uit plantaardige cannabinoïden, die voortkomen uit de cannabisplant, zoals THC en CBD. Deze noemen we ook wel klassieke cannabinoïden. Endocannabinoïden worden in het lichaam gevormd waarbij anandamine bekend staat als de neurotransmitter die hongergevoel en het geheugen stimuleert. De naam is afgeleid van het woord ananda, dat geluk betekent. De stof is dan ook terug te vinden in zwarte truffels, cacao en chocolade.